Assalamualaikum dan selamat petang yang
panassss. Hari ini aku kekeringan idea tahap gaban. Jadi aku kongsikan kepada
korang resepi ringkas bila zaman darurat.
Cara memasak meggi kari dan asam laksa
*pilih antara 1 je.
Bahan-bahan ( 2 orang )
2 bungkus mee maggi perasa kari atau asam
laksa sahaja!
3 ulas bawang putih(hiris nipis2)
1 biji bawang besar(hiris jugak)
1 biji kentang(potong kecil2)
Sayur2 hijau(sedikit sawi, sedikit kacang
buncis, sedikit kobis atau bunga kobis)
2 biji telor.
Kicap pekat manis cap kipas udang(jenama
lain tak best)
Cili sos kimball(jenama lain tak ngam dan
tak best)
Secubit garam jika perlu dan sehiris limau
nipis.2 liter air atau 1 jag(kurangkan jika tak suka kuah banyak)
Cara-cara :
Masukan air kedalam periuk, rebus dulu
kentang sekejap bagi ia empuk dan masukan perencah megi berkenaan.
Pecahkan telor kedalam, jangan kacau, bagi
telor keras dulu, kemudian baru masukan sayur2.
Biar ia menggelegak sebentar, tutup api,
dan masukan mee megi, biar ia terendam sekejap macam buat megi 2 minit tu,
sehingga mee kembang.
Jika dirasa kuahnya pasti rasanya tawar dan
tak sedap, ini kerana disebabkan kuahnya yang banyak dan tidak padan dengan
perencah yang hanya 2 peket.
Rahsianya bubuh 4 sudu cili sos kimball dan
4 sudu kicap pekat cap kipas udang dan secubit garam. Pasti akan terbit rasa
yang anda tak sangka2....sodap! Sedikit perahan asam limau nipis pasti menambah
perasa. Kuantiti sos dan kicap bergantung kepada banyaknya kuah, jadi agak2
lah.
Jika anda tak pasti akan rasa resepi ni dan
ragu2 sila buat experimen dengan membuat megi kosong 2 minit macam biasa, guna
1/2 perencah sahaja dan try bubuh sedikit kicap dan cili sos. Rasanya lebih
kurang cuma tanpa sayur dan yang lain2 jer, dan jika suka boleh la ikut seperti
diatas.
Resepi ni hanya untuk megi perasa kari dan
asam laksa sahaja...lain2 perasa tak sesuai..sos cili kimball dan kicap cap
kipas udang sahaja kombinasi yang sesuai..
Guna yang lain aku dah try...tak best
.syukri fariz
Aku makan maggi kosong jer. Janji perut terisi sudaahh. Haha
ReplyDeletehebat syuk.. jom jumpa mama syukk..
ReplyDeletehaha..nice! .. btw , sy lg suka maggi goreng . =) . tp xleyh mkn selalu.xbaik utk kesihatan! . hehe=)
ReplyDeleteamboih resipi megi ye..bagus2..hahaha tapi ni kalau rajin..kalau malas teruk rendam air hangat tunggu smp kembang...-_-
ReplyDeletebukan main lagi resipi nya. haha
ReplyDeleteYe ke Syuk.....sedap? Kalau tak sedap macamana... yg okje pernah buat selalu kosong jer....buh telo pun jarang. Bolehlah try tengok nanti!
ReplyDeletefuh, sedap tu..
ReplyDeletewah.. pandai memasak rupanya syuk.. akak nak megi kari satu.. hehe..
ReplyDeleteuntung waniey bakal suami pandai masak..
ReplyDeleteaku pilih maggi masak kari..kena ada telur..he..he.. :P
ReplyDeletegood entry bro bg yang x tau mask maggi leh refers dkat sini :P
kalau kak nur, rebus megi pastu ngap..xyah rencah2..kekekekek
ReplyDeleteakk suka meggi kosong je.. tp sekarang xmkan sngt..demi kesihatan..
ReplyDeleteKadang-kadang suka ratah je maggi tu. Wah, takut pula tengok mata budak tu.
ReplyDeletemegi campak2 sayur udang ayam seme ni nampak ade nutrisi sikit dr makan kosong hihi
ReplyDeletedah lama sis tak makan meggi..huhuhu
ReplyDelete