Followers

Wednesday, 19 June 2013

Contoh resume bagi yang memohon kerja ::


Assalamualaikum dan selamat petang. Hari ini walaupun kat luar RUMAH penuh dengan jerebu tebal namun aku tetap memilih hari ini untuk mengupdate entri KHAS kepada sesiapa yang nak cari kerja.. peluang memang terbuka luas.. Tapi kalau diminta resume dari syarikat @ bakal tempat kerja ini cara2nya..pakai contoh resume untuk pelajar Medical Laboratory Technology .

1. Print resume banyak2 siap dengan gambar, gambar print warna je..(tapi gambar formal)..
2. Buat cover letter, contoh boleh tengok di internet..
3. Cari alamat hospital atau private lab yang ingin dihantar..
4. Sebelum alamat tulis 'human resource department', lepas itu sambung dengan alamat..
5. Guna poslaju, kalau berdekatan pos by hand sahaja..
6. Untuk alamat, boleh google, list of private hospital, private lab in kuantan for example.. ni ada alamat < http://www.mm2h.net/private-hospital-map.html >

7. Apa yang tidak harus dilakukan masa nak apply kerja ni:
i.  Jangan guna email yang zaman kanak2..contoh: cutebaby@yahoo.com..  JANGAN!
ii.  Demand gaji terlalu tinggi , contoh: 5k..
iii.  
Buat resume sampai 16 helai, penat den nak baca!
iv.  
Tak letak gambar di resume..
v.  
Detail pengenalan diri tak lengkap, especially fon no, lepas hantar resume ni kene selalu alert dengan handphone…
Ni pun lecturer kolej syuk yang beritahu. Apa2 perubahan dan cadangan sila beritahu di ruang komen ye. Untuk memudahkan proses kawan2 yang lain membuat resume mereka. J


syukri fariz

21 comments:

  1. hahahaaa....if minta jawatan sebagai pengarah sayarikat boleh la demand 5k..heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. jadi CEO pun boleh letak 10k . :D

      Delete
  2. Nice sharing dude.. Teringat pulak masa interview g IPG. Time tu tak kenal lagi dengan resume terpaksa tulis tangan. Alhamdullilah dapat.. Hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. pengalaman tu.
      tulis pakai tangan ? boleh ke ?
      nasib baik dapat. :D

      Delete
  3. Replies
    1. hehe. thanks ye sudi beraya kat sini :D

      Delete
  4. Replies
    1. hehe. thanks ye siti sbb sudi beraya kat sini :D

      Delete
  5. bagus panduan ni.hehehe. cuma kena berkaler2 fontnya??hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. abg boni , kaler pelangi tu dah tak dapat berpisah dengan blog ni. :)

      Delete
  6. Replies
    1. wasalam.
      hehe.thanks sudi beraya kat sini :D

      Delete
  7. balas kunjungan awk.. dan menjawab balek soalan awk.. pereka header? haha.. tak r.. kalau awk nak bole je saia editkan.. tapi simple je r.. kalau nak shoutbox saia.. anyway nape xletak shoutbox? senang org nak bw ke blog awk.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. rupenyaa.. takde ruang nak letak shoutbox laa..

      Delete
  8. nice sharing adik.. semoga panduan ni memberi manfaat kepada semua.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. syuk hanya kongsi yang tau je. kalau ade yang perlu ditambah bolehlah kongsi :) hehe

      Delete
  9. owh bagus info ni syuk.masih ada lagi yg tercari-cari cara2 nak buat resume ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. syuk tulis bila rasa benda tu betul2 diperlukan . jadi ni sebagai panduam :)

      Delete
  10. It’s actually a cool and helpful piece of info. I’m happy that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.plak beha

    ReplyDelete