Followers

Monday, 30 December 2013

Insan bernama siti ::


Assalamualaikum dan selamat malam . huhu . hari ini masuk kerja pukul 8 lagi. Memang saje nak menguji kesabaran sebab semalam game bola melibatkan pasukan aku kat England sana. Tapi aku sebenarnya taknak campurkan urusan peribadi . Dan sekarang ni focus urusan kemaskini blog bagi tahun 2013 yang kian hampir nak tamat ni .
Bulan 12 yang dinanti kian sampai ke penghujung. Mula la kite semua set azam baru untuk tahun depan. Yang tak tertunai tahun ni memang kena dibawa lagi azam tu sampai la tertunai. Jangan azam nak awek macam Neelofa  , Rosham Nor sudah. Nanti aku beli cermin saiz tapak tangan siap free post kang. Hehe.

Makcik SITI , pinjam kejap ye muke :D thanks ,lalala


Aku tengok dan perhati ramai perempuan yang memakai nama depan NUR yang bererti cahaya kan ? Tapi cuba perhati yang pakai nama SITI tu pun tak kurang hebatnya. Tapi fakta ni diambil mengikut keistimewaan bangsa melayu je. Hehe. So , check this out !

1)Kalau kahwin dengan orang TNB , anaknya nanti bernama ELEKTRIK SITI .

2)Kalau kahwin dengan anak PROFESSOR , anaknya nanti bernama UNIVER SITI.

3) Kalau kahwin dengan anak MEKANIK JEPUN, anaknya nanti bernama HONDA SITI.

4) Kalau kahwin dengan anak PEMILIK STADIUM , anaknya nanti bernama MANCHESTER  SITI.

5) Kalau kahwin dengan anak ARTIS HOT , anaknya nanti bernama PUBLI SITI.

6) Kalau kahwin dengan anak YANG ABANG KEMBAR , anaknya nanti bernama TWIN SITI.

7) Kalau kahwin dengan anak MENTERI PERLANCONGAN , anaknya nanti bernama SITI SITI MALAYSIA.

8) Kalau kahwin dengan anak DEVELOPER , anaknya nanti bernama SITI SQUARE.

9) Kalau kahwin dengan anak CEO , anaknya nanti bernama SITI RICH.

10) Kalau kahwin dengan anak PERBANKAN , anaknya nanti bernama SITI BANK.


syukri fariz

Thursday, 26 December 2013

Ayat2 wanita yang menusuk kalbu ::


Assalamualaikum dan selamat malam. Fuhhh , penat malam ni . dapat cuti sehari je dalam seminggu . Jadi takde banyak masa nak bukak blog. Huhu. tapi bila bukak je memang akan sekali aktiviti blogwalking . hehe. Maafkan aku ye korang. 

Hari ini cuti yang Berjaya dimanfaatkan dengan sepenuhnya. Tapi cume dapat dicapture dalam otak je sebab kamera handphone tak dapat kenalpasti objek sebab kawasan itu terlalu panas terik. Tempat yang aku melangsaikan itu ialah TANJUNG PIAI , Johor . pergi ke penghujung benua asia sebab lama tak ziarah segala macam animal kat sana. Hehe.

Tapi balik dari sana pulak tetibe berlaku peristiwa. Yang mencetuskan entri pada hari ini. Mungkin sebab aku kurang kasi kasih sayang kod. Ke sebab masalah wanita. Tapi. …. Inilah yang berlaku. Ayat2 wanita yang menusuk kalbu untuk entri kali ini ::

1. Ok. Fine!
Wanita selalu menyebut perkataan ini jika merasa diri mereka betul dan ingin mengakhiri pertengkaran. Lelaki perlu diam. Tak perlu bersuara jika ingin meredakan keadaan.

2. Bagi saya 5 minit
Hah! Ini memang selalu berlaku. Lebih-lebih lagi kalau nak bersiap keluar pergi jalan-jalan. Amboiiiiiiii. Bukan main lagi nak melaram dan mekap. 5 minit yang mereka cakap sebenarnyer bermaksud 5 jam. Dalam 5 minit yang mereka cakap, lelaki sempat pegi lepak kedai mamak layan bola, balik rumah balik.

3. Tak ada apa-apa
Ayat ini menunjukkan wanita sedang cuba untuk bertenang dan cuba menyembunyikan sesuatu. Mereka menyimpan perasaan marah dalam hati sebab tak nak memulakan pertengkaran. Biasanya pertengkaran seperti ini berakhir dengan aman.

4. Pergilah buat! Tadi kata nak sangat!
Ini adalah cabaran bukan kebenaran. Wanita sebenarnyer tidak memberi kebenaran tetapi hanya ingin menduga lelaki. Jadi, jangan buat.

5. Keluhan kuat
Ini sebenarnya adalah satu ayat. Wanita akan bertindak sebegini jika mereka merasakan tiada guna menghabiskan masa untuk bertengkar berkenaan perkara yang tidak patut dan tiada penting baginya.

6. Tak apa lah
Jika wanita berkata demikian, bermaksud mereka berfikir dalam-dalam tentang bagaimana dan bila anda menerima akibat kesilapan anda

7. Terima kasih
Wanita berterima kasih kepada anda dan jangan persoalkannya. Jawab saja “sama-sama”. Tetapi jika wanita berkata “terima kasih banyak-banyak ye!”, itu bermakna wanita bukan berterima kasih tetapi menyindir lelaki. Jadi, jangan jawab “sama-sama”… hehehehe

8. Apa-apa aja lah! (atau dalam bahasa inggeris, whatever!)
Ini adalah cara paling sopan bagi wanita untuk mengatakan go to hell !. Jadi awas ..jangan dapat ayat ini wahai lelaki.

9. Jangan risau, saya dah tau macam mana nak buat
Wanita berkata demikian selepas mereka berkali-kali menyuruh lelaki berbuat sesuatu perkara tetapi akhirnya mereka yang buat sendiri.

Itulah serba sedikit ayat-ayat maut yang sering diucapkan oleh wanita dalam situasi dan keadaan yang tegang. Apa kata wanita? betul atau tidak .. hanya mereka yang boleh memastikannya..

syukri fariz

Friday, 20 December 2013

Apa yang membuatkan orang office jeles :::


Assalamualaikum dan selamat petang , yeahh . minggu ke 3 bulan 12 hampir tamat . dah boleh berkira2 nak dapat gaji. Huhu  . mengumpul duit simpanan , belanja dan bayar PTPTN ni memang satu tugas yang sukar dari yang dijangka. Tapi so far so good la berisi la jugak perut bank simpanan terpilih aku ni. Takde la aku risau kehilangan macam tercicir ke ape ke. Penat la pulak nak buat report polis yang tak berkesudahan . kalau jumpe takpe. Ni tak memang putus asa ler jawapnya.

Okkai , pendahuluan tadi tu sedikit sebanyak kegembiraan aku yang dah nak dapat gaji + bonus akhir tahun . korang pun seronok la kan ? sebab bil elektrik dengan air dapat dikurangkan sebab anak2 dah balik ke sekolah . Atuk2 kat kampong pun dah tak risau ayam diseksa dek penangan cucu yang hyperactive .


Ramai budak sekolah menyatakan bahawa alam perkerjaan itu sesuatu yang best . SEBAB ade gaji je .Tapi ade kah diorang tau yang duduk keje kat pejabat , hospital dan hotel itu SEBENARNYA lagi jeles sebab budak2 ? puncanya adalah sebab di bawah  :::

1)Tak dapat dengar ucapan pengetua yang sepatah dua kata .

2)Kat office takde kedai jual makanan segera .

3)Takde hari kantin di office .

4)Takde pembantu macam cikgu kat office.

5)Takleh tido kat office .

6)Takde lagi meeting dalam toilet melibatkan abang long kawasan.

7)Takde jawatan pengawas kat office .

8)Takde main angkat-angkat tangan siapa tahu punca pendapatan office jatuh .

9)Takde leteran membangun @ terduduk lagi kat office .

10)Takde lagi cuti sebulan macam kat sekolah dulu…

syukri fariz

Sunday, 15 December 2013

Hari special datang lagi ~ ::


Assalamualaikum dan selamat petang . J Seperti yang dirancang sejak penubuhan blog ni setiap 16 haribulan akan diupdate entri bulanan. Hehe. Jadi sekarang nak beritahu dah masuk bulan 9 ye. Bulan 9 . bukan bulan 1, 2, 3 tapi dah 9 . Pelbagai dugaan dan kelicikan melarikan diri dah aku alami sejak kenal budak busuk tu. Entah macam ade benda je yang mengelakkan aku dari lupekan dia.

Yeah , itulah KASIH SAYANG.  Bila dah berkenalan tentang itu tetibe pulak wujud perasaan AMBIL BERAT . ohhhh ~ kemudiannya saya mengalami situasi MELTING la pulakkk. Sehingga satu ketika hampir melepaskan batuk di lif , tapi masih kekal teguh macam MESJID KRISTAL . Setelah berkenalan dengan 4 isi penting tersebut lahir lak pulak satu perbuatan yang disalut coklat carnetto iaitu ROYALTY . Bukan penalti mahupun sepakan sudut . Tapi KESETIAAN yang menguji keimanan dan kesungguhan mendapatkan dia J syukur hampir melengkapi 70% asas dalam percintaan dengan dia . Hehe. Seterusnya masih panjang. NEXT tunggu akan diupdate dari semasa ke semasa :D

NUR SYAZWANI , kau bertanggungjawab atas jenayah terancang kau yang dianggap Berjaya kerana Berjaya membuat aku melekat kat kamu selama ni. Kenal dekat 3 tahun baru nak COUPLE. Ni dah couple dekat 9 bulan ni harap dijaga macam jaga kad pengenalan diri ye. Hilang je 100 bulan takyah contact . hilang 2 kali lak 200 bulan takyah contact. :P
 
Oke , masuk kepada cerita berkaitan fakta pulak . kawan2 jangan pulak buat jalan cerita seperti dibawah ni . nanti mengundang negetif lak. Yang penting ini Cuma cobaaaannnn .

1)”Kita perlu raikan bersama ke malam ni ? macam tak penting je ?

2)Takde masa nak ingat , banyak lagi hutang kena ingat dari tarikh.

3)Tarikh hari ini ? hari terindah dengan bekas awek no 3 kod.

4)Makan macam biasa kat kedai mamak depan traffic light tu la.

5)Kenape dengan tarikh ni ? abaikan la. Awak tu demam.

6)Lupekan . lupekan . lupekan . puihh

7)Tarikh kucing kite kena culik orang Vietnam ke?


Yeahhh , tulah kadang2 alasan pihak lelaki sebab masalah terlupa dan takde modal nak kasi hadiah. Tapi perempuan ni dia taknak hadiah. Cukup dihargai setiap hari. Tapi kadang2 kena kasi kod. Kalau tak lelaki tu pulak dilupakan. Jadi setiap orang ade peranan masing2 . kalau mengalah tu anggap takdir je. Banyak lagi kat luar. Tapi mungkin tak sespecial dia . J hehe

syukri fariz

Wednesday, 11 December 2013


Assalamualaikum dan salam perpaduan 1 planet bumi :D
lama aku tak menghadap blog ni ya. Takyah nak fitnah bagai cakap aku terlupa bayar bil wifi rumah la. Aku Cuma takde masa nak update je. Huhhu. Pendek citer kekurangan idea yang boleh masuk akal. Motif pun nak korang enjoy baca blog aku je pun. Hehe. Tapi entri yang paling best selalunya akan dipaparkan mengikut waktu iaitu setiap 16 haribulan setiap bulan berlainan tahun :D

Oke pendahuluan dah siap. Terus direct ke tajuk utama berita jam 13 petang. hehe. Tajuk kali ini aku bukan sesuke hati nak letak tapi sebenarnya menjadi impian dan angan2 kosong kod. Mungkin di kalangan korang pun nak benda begini berlaku.*mohon blogger Montana tak sentap. Hehe
tajuk dia ialah adegan “Bollywood yang diimpikan”~~~

1)Aku teringin nak melihat scene bergaduh yang tumbuk real2 bukan pakai sound track.

2)Aku teringin nak tengok hantu betul walaupun pelakon itu jadi hantu.

3)Aku teringin nak melihat pelakon disaman sebab menari kat jalan raya.

4)Aku teringin nak melihat pelakon bercanggah pendapat sebab nak merebut awek.

5)Aku teringin nak melihat pelakon menembak polis dan polis kembali menembak pelakon.

6)Aku nak tengok 1 kampung berlatih menari sebagaimana dalam filem itu dilakonkan.

7)Aku nak tengok pelakon itu menari sampai terlupa step dalam tarian.

8)Aku nak tengok si hero dapat tawan hati heroin yang dah berusia .

9)Dan yang paling penting aku nak jadi hero dalam cerita terbabit ~~~ :D

syukri fariz

Monday, 2 December 2013

Ilmu untuk semua :) ::


Assalamualaikum dan selamat malam  ~ :D . Bulan lepas lagi aku terfikir nak mengarang entri yang ini. Tapi disebabkan bahan tidak mencukupi aku sering menambah-baikkan supaya kandungan ini diterima umum khasnya. Entri yang mengandungi sifat2 tauladan dan seharusnya menjadi contoh positif . Dunia kerap menjadi perbandingan bukan ? Tapi segalanya boleh berubah jika sesuatu yang baik bermula dari kita sendiri . Baru kita boleh menilai orang lain .

Jadi entri khas ini dikarang dengan penuh tataterib dan disebatikan dengan lagu insyaallah oleh maher zain . yeah , ini lah entri bertajuk Tanda-Tanda Pekerjaan Dalam Keberkatan ALLAH S.W.T

1)Bila gaji yang diperoleh itu dibelanjakan ke jalan yang benar .

2)Sumber gaji itu tidak sesen pun dari sumber yang haram .

3)Berasa seronok dengan tanggungjawab dalam pekerjaan itu .

4)Hati berasa tenang dan puas selepas menyelesaikan pekerjaan itu bukan sehari tapi sehingga takdir memisahkan beliau dan pekerjaan .

5)Sentiasa berasa hasil gaji itu mencukupi walaupun sedikit . Tapi usaha itu lif ke puncak.

6)Pekerjaannya itu disenangi orang terutama bos  , pengarah ceo .

7)Tugasannya tidak tergantung dan sentiasa diselesaikan dengan baik .

8)Berfikiran positif sentiasa tanpa tidak tergoda dengan hasutan terutama syaitonn.

ALLAH S.W.T adalah pemberi berkat . dan hambanya diberkati di mana sahaja dia berada. Sifat memberi berkat ini hanya milik ALLAH s.w.t  .

syukri fariz

Saturday, 30 November 2013

Aktiviti2 Yang Boleh Dibuat Masa Cuti Sekolah


Assalamualaikum dan salam ceria di astro ceria , dekat dihati dan bersamamu ~ haha . Agak panjang tagline kali ini tapi sebenarnya dicelup dan diciplak dari laman blogger lain yang ohsem , hensem , kacak bergaya dan comel *telah disound supaya tidak dimention nama beliau atas dasar2 keselamatan dan mengelakkan kebanjiran traffic di kawasan halaman blog beliau.

Cuti sekolah telah bermula dan sebenarnya boleh dilihat dari cara korang memulakan dari sekarang . Ada yang makan kacang sambil melayari internet sambil2 picit perut tanda dah makin gemuk *dituju khas kepada makcik Tijah dari selangor . Juga Daniel haziq yang leka makan coklat Cadbury sambil tak sedar yang aku sedang seronok mengutuk beliau dari jarak 333 km menuju ke kuantan , Pahang . Cuti ini tak bermakna jika tidak digunapakai @ dimanfaat oleh penduduk bumi yang bajet kecik dan sememangnya masih kecik *masih bersekolah. Masa3 beginilah keceriaan berganda2 dituju khaskan kepada golongan pelajar yang sememangnya dahagakan aktiviti  .

Jadi entri ini dituju kepada anak2 makcik sekalian yang sudi melepakkan diri membaca entri ku ini. Meh mengeteh kat blog aku yeee :D tajuk entri hari ini ialah Aktiviti2 Yang Boleh Dibuat Masa Cuti Sekolah!

1)Belajar seni mempertahankan diri . secara tak langsung bila dah masuk sekolah tetibe nampak awek kena buli boleh datang untuk menyelamat. Secara automatiknya menjadi drama melayu . *faham2 je la couple .

2)Amik part time cuci longkang , korek telinga badak sumbu dan kasi rimau makan untuk menampung perbelanjaan persekolahan kelak dan juga membeli peralatan sekolah.

3)Duduk kat rumah . dengan tujuan mengelakkan diri dari sinaran uv light . boleh menyebabkan kulit terasa sedikit gelap dan kepanasan . bila dah masuk sekolah boleh la terasa minah yang paling cun melecun .

4)Belajar karate untuk menebalkan tangan . dengan tujuan tangan itu tebal jadi bila cikgu displin rotan tak begitu terasa sakitnya . sambil2 main kelip mata dengan awek . haha

5)Tolong ibu memasak kat dapur. Paling tidak pun dapat mengisi masa lapang dengan makan makan masakan 3 rasa buatan sendiri.  Juga untuk mempersiapkan diri untuk memasak untuk bakal suami~ miow~

6)Rajinkan diri ke dapur jadi bila dah pro boleh kritik makcik kantin yang masak entah main bantai masuk ape2 barang ke dalam kuali .

7)Belajar pandai2 masa ada masa lapang. Bila dah naik sekolah korang tak perlu belajar sebab dah genius macam jimmy neutron .

8)Belajar ilmu agama . secara tak langsung memperoleh ilmu di dunia dan akhirat !

Tulah sedikit sebanyak yang mampu dikongsi pada entri kali ini. Kalau nak praktik tu bermula dari niat dan diakhiri dengan perbuatan. Salam tralalala ya oke  babai~ :D

syukri fariz

Wednesday, 27 November 2013

Bagaimana Nak Membuat Majlis Perkahwinan Ini Kelihatan Lebih Meriah dan Segar Diingati Sepanjang Hayat !


Assalamualaikum dan salam sejahtera ~ kite berjumpe lagi hari ini. Huh , minggu lepas takde masa nak update dan melawat korang punya blog . kekangan masa katanya. Haha. Tapi serius memang minggu yang padat aktiviti minggu lepas. Tapi hari ini tak kod . Sebab kalau padat jugak takde la aku update entri ni kan ? Oke berbalik kepada ape yang aku nak cerita pasal entri kali ini ialah sebenarnya aku melibatkan diri @ lebih jelas lagi memang libatkan diri dalam majlis perkahwinan my brother . haha .

So , rumah aku menjadi lokasi kejadian. Setiap penjuru ade je barangan dan bilik aku pun ade jugak diletakkan pelbagai barangan seperti baju pengantin. Mungkin sebab bilik aku besau kod. Redha je la. Kat bawah entri ni nanti aku sertakan gambar suasana perkahwinan tapi sikit je la sebab tak minat snap2 ni. Hehe.

Oke , entri kali ini aku nak kongsi cara Bagaimana Nak Membuat Majlis Perkahwinan Ini Kelihatan Lebih Meriah dan Segar Diingati Sepanjang Hayat !

1)Mengadakan fesyen show di sepanjang khemah tempat vip !
2)Menganjurkan pertandingan memancing bagi rumah yang berdekatan dengan laut , sungai , parit dan lombong buatan!
3)Menganjurkan pertandingan menghias kucing !
4)mengadakan pertandingan dikir barat , karaoke 1 in a million dan mencari bakat maharaja lawak copy paste!
5)Mengadakan pertandingan mengira kacang dalam botol ! Hadiah tempat pertama melancong ke bulan!
6)Mengadakan pertandingan mewarna dan mengecat dinding rumah!
7)Mengadakan pertandingan membaca puisi , pantun dan berdebat !
8)Menganjurkan pertandingan ratu cantik !
9)Membuat fun fair dan rumah hantu di majlis itu!
10 )Menghantar badut menceriakan suasana kat sana !
11)Main painball menunjukkan kekuatan pasangan pengantin!
12)Mengadakan acara renang seirama !
13)Mengadakan pertandingan bina badan !
14)Mengadakan aktiviti explore race!
15)Mengadakan permainan sorok-sorok antara pengantin !

Setakat kompang , silat dan bagai2 tu dah biasa sangat kan ? ni baru kire gempakkan suasana. Hehe . jadi nak buat terpulang la. Den tak tanggung akibat dari perbuatan seperti di atas. 






di homestay muar .
mulai bawah ini di rumah pontian , johor









Terima kasih.


Si pengampit 


syukri fariz

Sunday, 17 November 2013

cerita semalam lupe update ::


ASSALAMUALAIKUM dan selamat malam ~~ *melambai2 . yeah disini saya mahu menyampaikan pidato saya yang bertajuk sekuntum bunga matahari . eh , silapppp  . sebenarnya sejambak mawar merah. Haha . seronok melampau2 pulak aku hari ini. Dah la cuaca mendung . malam takde bintang bagai. Cukup la disinari rahmat ALLAH beri ini. hehe

Perbuatan nakal yang dia saja cari masalah :P

Bercerita tentang 16 / November /2013 ,ce try check kat header blog ni. Rupenya dah nak masuk 8 bulan dah aku berpasangan dengan gitaris search. Eh silap dialog berpasangan dengan nur syazwani maksud aku. Terover pulak kite. Suka , duka, pahit , manis, tawar tengah2 ,masin , dan yang paling penting kasih sayang yang takde ke arah bertentangan. Yang dah lama mesti dah agak yang aku akan publish entri pasal ini setiap bulan kerana memang tidak ketinggalan. Yang dah study menggunung pasal tarian kucing tu pun aku ucapkan tahniah . jejak jugak 1k orang ramai baca entri tu.
Tanpa bercakap panjang aku khaskan entri ini untuk si budak nakal wani a.k.a buncit . fahami sikit jiwa lelaki yang kecik dan kiut ni !
BILA LELAKI CAKAP :

1) Bila lelaki cakap : Saya tak kesah pun awak nak kawan dengan dia.
Maksudnya : Kalau kau nak aku pergi, kau kawanlah dengan dia.

2) Bila lelaki cakap : Dahlah, saya takda mood nak sembang / text dengan awak.
Maksudnya : Pujuklah saya, saya merajuk dengan awak ni.

3) Bila lelaki cakap : Dah lama kita tak jumpakan? awak asyik sibuk je kebelakangan ni.
Maksudnya : Datanglah jumpa saya, saya rindu sangat2 dekat awak.

4) Bila lelaki cakap : Saya tak suka awak kawan dengan lelaki tu.
Maksudnya : Kau faham tak aku tak suka kau kawan dengan mana-mana lelaki, aku cemburu tau tak.

5) Bila lelaki cakap : Awak, ibu saya selalu tanya pasal awak.
Maksudnya : Jomlah kenal-kenal dengan keluarga saya.

6) Bila lelaki cakap : Tinggalkan saya, saya nak bersendirian.
Maksudnya : Janganlah pergi, pujuklah saya.

7) Bila lelaki cakap : Janganlah risau, saya tak apa-apa.
Maksudnya : Tolonglah risau, saya perlukan sokongan awak.
8) Bila lelaki cakap : Saya tengok awak dah makin sibukkan sekarang?
Maksudnya : Kau tahu tak kau dah abaikan aku.

9) Bila lelaki cakap : Saya rela undur diri demi awak dan dia.
Maksudnya : Sampai hati awak buat saya macam ni, kenapa pilih dia?

Oke . sampai disini sajalah hujah saya pada malam ini. Sekian terima kasih. Yang ikhlas boyfriend wani. tralallaa


syukri fariz

Monday, 11 November 2013

Jawatan kosong ~ kosong !

Jawatan kosong :

Assalamualaikum dan selamat malam. Tengah3 sedap melantak ciken cop tetibe ada orang 

email jawatan kosong. Disebabkan keseriusan aku membaca aku pun nak berkongsi dengan korang. So, pape pm la aku. :D

1) Jantina : Lelaki / perempuan , pondan tidak diterima .

2) Di cari : Lulusan TADIKA / UPSR / SPM / STPM


3) Semua jurusan


4) Gaji : 3Ribu sebulan - Duit makan RM 15 sehari , free – insurans RM5000


5) Jenis pekerjaan :

- Geletek mayat sampai ketawa .


- Mengosok gigi buaya .

- Main kejar - kejar dengan harimau sampai mati .

- Tolak ombak kat pantai .

- Isi kentut dalam guni sampai penuh .

-Cuci gunung sampai licin.

-Main tenung depan-depan dengan beruang

-Panjat pokok kelapa 1 tangan .

-Mendaki gunung everest tanpa tong oksigen.

-Bawa kereta cari hantu sorang-sorang.

TOLONG SEBARKAN KE KAWAN YANG
MEMERLUKAN PEKERJAAN !

Anda puas kami bangga !

Cepat - cepat jawatan masih kosong .


syukri fariz

Friday, 8 November 2013

Cara yang mudah tapi tak ramai orang ketahui ::


Assalamualaikum dan selamat malam J . Hari ini entri terpaksa diupdate malam kerana aku baru selesai menyelesaikan kes bagai tanpa perlu menggunakan khidmat guaman mahupun detektif conan. Aku terima pelbagai maklum balas yang mulanya agak berbisa gara2 tak update entri. Entah entriku yang menunjukkan kenakalan aku yang agak berkesan dan boleh mengakibatkan kecederaan parah pun masih diminati oleh golongan muda-mudi , tua muda ,miskin kaya , makcik pakcik , uncle untie , grandma  grandpa dan father mother. Oleh yang demikian aku terpaksa merumus dan mempelbagaikan entri aku yang diemail dan digodam secara rahsia untuk dikongsi kepada kalian. Oleh yang demikian aku bercadang nak mengimbangi entri2 aku bermula dari malam ini supaya seimbang antara ilmu dunia dan akhirat. So, segala kata2 cacian yang telah kau berikan aku akan anggap kosong , kosong woooo~
Jadi malam ni aku nak menerbitkan entri yang bertajuk “cara yang mudah tapi tak ramai nak follow yoww.”

1)Nak awet muda ,sentiasa mengukir senyuman di bibir. Tidak hanya di bibir tapi juga di dalam hati. Hati yang bersih menyebabkan jerawat cemburu susah nak timbul di permukaan kulit muka.

2)Kalau nak mendapat bibir yang cantik , kiut , molek dan menggoda bisikkan kalimat ALLAH . seperti alhamdulilillah , masyaallah . inalillah.Jangan berbohong dan menyakiti hati orang kerana kalau hati orang retak tak mudah untuk direpair.

3)Kalau hendak dikenali lebih famous dari anuar zain , aaron aziz dan maya Karin , kita hendaklah sentiasa memberi salam dan menyambut salam dan sapaan. Dengan itu anda akan dikenali dan dihormati si seluruh alam semesta .

4)Kalau nak bertubuh langsing , enak mata memandang dan berketul2 kita hendaklah berpuasa 2 kali seminggu. Nak lagi mujarab berpuasa selang sehari . Dan makan sebelum kenyang. Kalau berbuka makan nasi 3 kali tambah sila lupekan niat ini.

5)Kalau nak wajah anda suci bersih tanpa menggunakan produk kecantikan new York solution ada cara lain untuk kelihatan lebih cantik dari segala hidupan . Iaitu dengan hanya cuci muka minima 5 kali sehari dan biarkan air itu kering dengan sendirinya. Sambil itu terus melaksanakan tiang agama.

6)Kalau nak menghilang stress , selain bermain ps 2 dan membuat muka comel di depan kamera , anda boleh memperbanyakkan solat dan berzikir kepada ALLAH. Bukan sahaja pahala berganda namun mendapat ketenangan jiwa yang abadi sebagai bekalan di akhirat.
Itulah sedikit sebanyak tips2 dan formula mujarab namun keberkesanannya dijamin bagi sesiapa yang mampu . kalau berkesan Alhamdulillah. Kalau tak berkesan boleh try lagi . J never give up ye . HEHE !


syukri fariz

Sunday, 3 November 2013

luahan perasaan hari ini. ::


Assalamualaikum dan selamat petang~ hari ini ye , weh hari ini sebenarnya masih sama macam semalam dan kemarin dan seperti biasa la macam bulan3 , tahun2 yang lepas. Merepek dan merapu pulak aku hari ini. Sebenarnya aku bukan nak berceloteh mahupun minum teh diwaktu petang yang panas membara . Tapi ini adalah realiti dan bukan cerita yang sengaja digempakkan oleh aku. Sebagai kawan rapat selalu aku memberi nasihat dan tips2 yang pelbagai untuk memeriahkan suasana. Dan tips yang aku nak kongsi kepada kalian pada hari ini ialah cara nak menghilangkan rasa bosan bila keluar lepak dengan pasangan masing3.

Biasanya kalau lidah tak keluar suara bermaksud lelaki itu abaikan si wanita kan ? situasi itulah yang diceritakan oleh kawan aku kepadaku . Masa itulah tetibe aku mendapat ilham dan aku semadikan dalam bentuk entri . Jadi buatlah seperti yang aku cadangkan ini. *AMARAN !! bawah 23 tahun tidak dibenarkan menganggap ini sebagai pratikal. Anggap macam mimpi je.
 1) Menggunakan teknologi telefon bimbit dan segera order pizza , mcd apabila pasangan anda mula bercakap.
2) Bawa buah-buahan seperti anggur atau buah rambutan yang baru dibeli dari giant dan baling dengan penuh semangat dan bersopan santun ke arah pasangan anda yang sedang leka melihat beruk membuli kucing.
3) Ketawa terbahak2 apabila pasangan anda tersandung ataupun terkentut dengan hensemnya.
4) Andai dimarahi pasangan anda jangan buat muka comel tapi tundukkan kepala dan segera angguk perlahan2 seperti burung unta.
5) Basahkan rambut dan kibaskan ke arah pasangan anda . seperti iklan pencuci rambut .
6) Bila pasangan anda leka segera tiupkan wisel disebelah telinga kanan dia. Semoga dia dengar dengan jelas apa yang diberitahu kelak.
7) Berdoa disebelah dia supaya Berjaya mengembirakan anda pada masa yang sama pasangan anda itu sedang leka bergosip dengan anda.
8) Main hembus2 nafas ke arah mata pasangan anda.
9) Bercerita kisah penguin dan memerang ketika dinner light dengan pasangan anda.
10) Mengucapkan terima kasih beribu kali setiap kali pasangan anda menoktahkan apa perbualan yang dibincangkan .

Kalau anda bernasib baik anda ialah seorang yang berani dan tabah menghadapi situasi genting. Good luck ! chaiyokk. HAHA
syukri fariz

Tuesday, 29 October 2013

26/10 sejarah menyambut ::

Assalamualaikum dan selamat pagi~
lama tak update awal pagi. Tapi hari ini aku update sebab rasa idea datang bergolek2 dek suasana segar awal pagi dengan bunyi pon3 depan jalan rumah aku ni. Rasa macam ternak kambing biri2 pulak (padahal jalan jem di awal pagi) .


oke dah setel pendahuluan yang keterlaluan yang diubahsuai oleh pereka ayat paling berbisa di johor iaitu aku. HAHA. Idea yang aku nak kongsi ini sebenarnya dicungkil dari peristiwa 26.10 lepas . Sebenarnya tak baik untuk aku menghuraikan tanpa mintak izin . Tapi disebabkan awal pagi yang sweet dan kegembiraan selepas awal pagi subuh aku tetap teruskan mengupdate dengan tabah dan redha . Entri kali ini bertajuk “Hadiah hari jadi super tahap penguin level 33 diadun sebati dengan rempah ratus yang dibawa khas dari Mumbai !” merapu tajuk aku kan ? Dipendek cerita ia bertajuk kejutan hari jadi yang tak wajar dicontohi oleh para pembaca blog ! KALAU tak sengaja takpe. 

1) Culik kawan korang itu dan sumbat dia dalam bonet kereta sementara  menunggu dia menangis teresak-esak supaya dilepaskan baru keluarkan dia dan surprisekan dia dengan kek hari jadi.

2) Pakat dengan doctor supaya menyain surat sakit tahap level 4 untuk mengame kawan anda. Padahal kawan anda tu datang untuk check kumpulan darah jenis apa je.

3) Belanja kawan anda rokok tapi rokok yang sudah diubahsuai.(dikeluarkan serbuk didalam dan gantikan mercun cili ) CAUTION ! pastikan handphone ditangan dan ready2 dail 999.

4) Letak gambar bergambar bersama2 perempuan lain di atas kek dan mensurprisekan dia dengan menyatakan dia adalah isteri saya ke 3.

5) Pakai kereta kawan dan bila pulangkan semula disertakan 2-3 saman trafik akibat salah laku di jalan raya .

6) Beli sesuatu yang mahal kemudian klipkan semula harga dan kemudiannya dihadiahkan kepadanya.

7) Tinggalkan di hutan yang tebal @ highway yang sunyi .

8) Cabut tayar keempat belah dan gantikan dengan batu bata (tayar campak kat sungai).

9) Makan mewah2 dan kemudian tinggalkan member anda meraikan hari bahagia sepenuh masa di restoran itu sendirian.

10) Pinjam duit kawan itu dan tukar kepada aiskrim dan hadiah kepadanya sambil berkata “ini adalah magic”, percayalah .

11) Tulis nama kawan itu dan emailkan ke pejabat2 suratkhabar dan nyatakan ada budak hilang.

12) Sediakan sebuah kotak besar bukan letak hadiah tapi longokan barang yang dicuri sepanjang tahun lepas.

13) Dengan muka manis muka tekapkan kek sebesar buah tembikai ke muka sasaran .

14) Kawan order air tembikai susu tapi korang ubahsuai dengan meletak susu, sos,sambal blander, kicap dan pelbagai perisa yang dibenarkan. Garenti terangkat bila minum beb. Setakat ni takde yang terus bye3.

Segala yang dikarang ini hanyalah perancangan rapi dan segala yang korang buat aku tak dapat nak menjamin keselamatan mahupun nyawa korang. Mungkin korang dapat bernafas lagi di muka bumi tapi menggunakan mesin oksigen hospital setelah koma beberapa hari.  Tapi apa yang paling penting ialah syukurlah MALAYSIA MASIH AMAN.

#nak update pagi tapi internet slow , jadi delay ke petang J
#selamat hari jadi sayangku Nur Syazwani. Hehe

syukri fariz