Followers

Monday, 17 March 2014

Episod :The day comes with smile


Assalamualaikum dan selamat petang. Cerita tentang MH37zero tu dah mencapai 500 tontonan. Terima kasih pada yang sudi singgah kat entri *. Sekurang-kurangnya masih ada yang membaca entri aku . semoga ALLAH memberkati para penumpang dan diharap mereka dapat bertemu kembali dengan keluarga masing2. Aminn.  Terima kasih juga pada yang tak putus2 berdoa dan jangan lupekan pada saudara mara kita kat seluruh dunia seperti di Syria .Berita MH370 dah menutup kisah Negara bergolak tu.

Orait , pendahuluan dah setel masuk ke topik utama. Semalam hari AHAD bersamaan 16/3/2014 telah berlakunya satu kejadian yang tak sunyi dan tak jugak gempaknya. Tapi diraikan secara sederhana sebab berlaku pada hari minggu curang . Curang sebab bola sepak EPL dan LIGA SUPER je. Bukan sebab buaya ke 2 @  bunga tahi ayam ke 2. Hari yang dinanti oleh NURSYAZWANI BT AZLAN , kalau bukan hari ulang bulan yang ke 12 mesti hari perjanjian antara kami. Sekejap je dah masuk 12 bulan. Nanti bulan depat dah 13 bulan dah. Takleh kira tahun sebab lama sangat*padahal sama je lamanya.


Dalam perbualan kiteorang kat wechat ,aku terbaca status dia tentang semalam . Dia boleh bukak cerita tak selesa tido semalam kat moment tu. Ingat ada mamak nak dodoikan dia ke ? Aku kasi penampar buaya kat dia kang. Aku teringat ada kawan aku cakap tentang kreativiti dalam tido. Bukan sebarang skill untuk tido yang sempurna . Tapi ia memerlukan kepakaran dari pelbagai sudut. Aku tulis ni menurut info dari kawan aku tu ye. Sekadar yang ingat je la. *kepala aku pening sangat macam nak tackle kaki dia masa tu.

Seni tidur mengikut kreativiti si pemilik badan:

1)Tidur dengan satu bantal – mereka bukan jenis mengada-gada dan mereka boleh menerima segala takdir yang buruk mahupun yang baik.

2)Meletakkan bantal dikaki – mereka bakal melahirkan satu percapaian luar biasa melawan zombie. Kerana sumber kekuatan si pemilik terletak di bahagian kaki . Nampak zombie terus cabut lari. Hihi

3)Tidur dengan bantal dalam baju – seorang yang romantis . pada masa yang sama pengotor sebab daki2 badan menyelimuti sarung bantal yang kemudian dicium orang seterusnya tanpa syak apa2 .

4)Meletakkan bantal di sekeliling katil – merupakan seorang yang mempunyai impian menjadi pemimpin. Namun menpergunakan menteri*bantal , sebagai tukang membuat kerja. Sementara diri sendiri menbongkangkan diri di rumah.

5)Tidur dengan bantal di tangan kanan dan kiri – seorang yang biasanya kurang keyakinan diri. Menggunakan nasihat kawan dan pada masa yang sama musykil pada diri sendiri.

6)Tidur tanpa bantal – seorang yang berkeyakinan tinggi dan amat percaya dia mampu menghadapi segala cabaran keseorangan.

7)Yang tidur tanpa bantal- kesian betul , pergilah ke kedai dan belilah satu. :D


syukri fariz

Wednesday, 12 March 2014

Episod : MH 37zero


Assalamualaikum dan selamat malam, terus pendekkan cerita aku baru je habis konvo . Tapi entri tentang konvo akan aku update ke masa hadapan. Kerana Malaysia digemparkan dengan kehilangan kapal terbang model MH370. Dalam sunyi pemergian mereka ke destinasi tiba2 menara kawalan mendapat mengesan kemana ghaib kapal terbang yang besar itu. Sekarang ini kita hanya mampu berdoa sahaja dengan harapan kita akan temui jejak ke mana mereka berada. Kalau di laut apungkan lah , kalau di atas langit turunkan lah..

Entri kali ini aku tunjukkan kesan kehilangan dari segi kepandaian luar biasa manusia yang tak dapat dihuraikan dari mana datangnya sifat2 syiah dan sikap mengencing manusia .

Hari 1
- Tragedi menimpa pada 7 Mac 2014
- Penafian rakyat Malaysia yang mempunyai kuasa psikik terhadap kejadian tersebut yang mendakwa tragedi itu hanyalah rekaan semata-mata
- Pesawat tersebut didakwa mendarat dengan selamat di Nanming, China oleh mereka-mereka yang juga mempunya kuasa psikik
- Kemuculan pelawak-pelawak yang tak lepas ujibakat 'Skool Of Lawak' seperti seorang Presiden Seniman, rakyat Malaysia yg sel-sel otaknya masih belum berhubung dan attention seekers

  

Hari 2
- Setelah menyedari pesawat tersebut benar-benar hilang, muncul sekumpulan 'kanak-kanak' mendakwa kejadian tersebut adalah konspirasi untuk menutup satu kes yang baru berlaku
- Kemuculan 'sepanduk-sepanduk' seperti 'Jom Salahkan Kerajaan 2.0', 'Semua Ini Salah Anwar 3.5' dan mcam2 lagi
- Munculnya beberapa Fake Account yang mendakwa anak kepada mangsa, sepupu kepada mangsa dan yang paling kelakar ialah, mangsa sendiri yang online

 
Hari 3
- Detektif Conan, Sherlock Holmes, Pakar Call Of Duty level Veteren dan Panglima Angkatan Laut Diraja Maldives menjelma secara tiba-tiba dan mengetuai siasatan mendahului pakar-pakar dari serata dunia yang diiktiraf
- Bomoh-bomoh di Malaysia juga galak bersaing dengan mereka-mereka diatas
- Kisah sedih, beberapa orang artis dan rakyat Malaysi dikencing hidup-hidup oleh seorang pengguna Twitter yg mendakwa beliau ialah anak salah seorang mangsa dan harapan untuk menunggu ibunya untuk mengambil keputusan SPM bersama-sama (termasuklah aku kena kencing, siap mengalir lagi air mata baca tweet dia.. haisshh)

Allah hilangkan mereka dgn sekelip mata dalam rada boleh hilang macam tu ja . Kemana MH370 ? Persoalan yang sangat sukar . Kita lupa yang kita duduk dekat muka bumi Allah dia yang menciptanya dari setiap benda hidup . Kita lupa kemana kita berada dia yang genggam kita . Kapal yang paling selamat dalam dunia . Pilot yang selamat dalam dunia . Pilot yang berpengalaman . Tapi tetap hilang . Cari dimana mh370 . Satu lautan besar 12 negara membantu pelbagai elotronik digunakan nak cari dimana MH370 tapi ingat kita tak boleh lawan kuasa Allah . Dia pegang kita . "Kunfayakun" sepotong ayat sekali Allah menyebutnya maka jadilah ia . Mungkin umat islam lupa pada Allah . Jangan salahkan pilot tapi salahkan kita diri sendiri . Kita lupa padaNya . Kita tak rindu padaNya . Kita redha terima dugaan ini . Renung2kan .

syukri fariz

Tuesday, 4 March 2014

Episod : Another " KENTUT " story ::


Assalamualaikum dan selamat malam. Huhu . lama tak update tapi aku sememangnya sibuk dengan aktiviti harian. Sempat bukak facebook je . wechat dan wassap tu memang automatik terbukak bila aku aktifkan wifi handphone ni. Tapi usahlah korang risau sebab aku dah bukak pakai lappy ni maksudnya bersedialah korang menerima komen panas membara bercili dari aku . hehehe.

Aku sibuk baru2 ni pun beralasan . macam awal bulan ni saje aku terpaksa hadapi situasi tempat kerja yang sukar. Macam biasa hotel fullhouse. So, kerah tenaga habis-habisan setiap hari. Tapi hari khamis ni aku mula cuti panjang . walaupun 4 hari aku rasa mencukupi kod untuk aku bergembira bersama kawan2 dan family aku ni. Hehe. 4 hari di kuantan sebab konvo kolej. Lama menantikan detik bersejarah capai skrol diploma sambil2 tunjuk gigi kat depan datuk kolej universiti.

Tapi perkara yang perlu aku elakkan dan kena praktiskan sewaktu konvo biasanya tahan sifat gementar dan keterujaan. *sebenarnya elak terkentut masa saat mendebarkan. Hehe . aku pun manusia biasa. Asalkan sedikit gementar akan mengeluarkan gas yang menghanyutkan dan memamaikan manusia sekeliling. Hehe. So, hari ni aku nak berkongsi Sifat manusia berdasarkan kentutnya..


ORANG YANG TIDAK JUJUR
Orang yang kalau kentut, selalu menyalahkan orang lain


ORANG YANG BANGANG
Orang yang menahan kentutnya berjam-jam


ORANG YANG BERWAWASAN JAUH
Orang yang tahu bila dia hendak kentut


ORANG YANG SENGSARA
Orang yang nak kentut tapi tak boleh kentut


ORANG YANG MISTERI
Orang yang kalau kentut, orang lain takkan tahu


ORANG YANG GUGUP
Orang yang tetiba tahan kentutnya bila tiba masa untuk kentut


ORANG YANG PERCAYA PADA DIRI SENDIRI
Orang yang selalu menganggap kentutnya berbau harum


ORANG YANG SADIS
Orang yang kentut di katil, terus mengibaskan kentutnya pada katil
orang lain


ORANG YANG PEMALU
Orang yang kalau kentut selalunya tak berbunyi tapi selalu merasa malu sendiri


ORANG YANG STRATEGIK
Orang yang sering menyembunyikan kentutnya dengan ketawa
terbahak-bahak agar tidak didengari oleh orang lain


ORANG YANG ***
Orang yang dah kentut, kemudian menarik nafas untuk menggantikan angin yang keluar


ORANG YANG PELIK
Orang yang kalau terkentut, mengeluarkannya sediki-sedikit sampai bunyi
"tit - tit - tittttt"


ORANG YANG SOMBONG
Orang yang kalau kentut selalu berasa bangga dengan kentutnya


ORANG YANG PERAMAH
Orang yang sering mencium kentut orang lain


ORANG YANG TIDAK SUKA BERGAUL
Orang yang selalu kentut bersembunyi


ORANG YANG AKUATIK
Orang yang selalu kentut dalam air sampai berbunyi
"blekutuk - blekutuk - bloop - bloop - bloopp"


ORANG YANG ATLET
Orang yang kalau kentut, sering mengeluarkan tenaga dalaman


ORANG YANG JUJUR
Orang yang sering mengaku apabila terkentut


ORANG YANG PINTAR
Orang yang boleh menilai bau kentut seseorang


ORANG YANG ROMANTIK
Orang yang sering memuji-muji kentut pasangannya itu merdu, harum dan wangi...


syukri fariz

Wednesday, 26 February 2014

Episode : kawan bermaksud :


Assalamualaikum dan selamat petang. Keadaan petang yang panas berlarutan sejak minggu lepas. Kelihatan pokok2 yang kehijauan mulai melayu dan keadaan angin yang bertiup menyebabkan ketidak tentuan atmosfera di bumi bertuah ini. Acehhh , dah macam sastera dah . Maaf3 , bersastera sebab sering kali berlaku kebakaran hutan di kawasan aku ni . Pokok2 pun dah layu tanah pun dah merekah . tekak pun dah kering badan pun makin menjadi lemah. Fuhhh , korang doakan bumi kembali normal ye. Bersama2 berdoa untuk Negara masing2.

Di tengah panas yang membara ini pulak aku mendapat mesej dendam dari kawan aku. walaupun keadaan sejuk macam Hokkaido (japan ) di hotel aku tu tapi aku tetap rasa panas je dengan kawan aku yang sorang tu. Bila susah senang dia aku ada je menyelit memberi dia nasihat , semangat macam cerita drama ariana rose tu. Tapi bila turn aku pulak senang dia menyelit , bila aku susah dia pun ghaib ditiup angin. Bukan soal aku nak mengungkit tapi bila time aku susah kenapa kau takde. Kenapa bila senang je kau wujud ? sedangkan rumah kau berapa meter dari rumah aku ? internet pun aku support. *serius tak ungkit tapi mengedog kau yang makin besar kepala tapi kecik otak.

Jadi entri aku hari ini berkisahkan pepatah seorang kawan. Idea disumbangkan oleh seseorang hamba allah yang sekarang ni berada di oversea. Hanya ke sabah ya.


1)Kawan itu bukan barang kemas . Bila baru beli je pakai. Dah sengkek pi gadai.

2)Kawan itu bukan bank . Bila perlukan duit berderet beratur meminta. Bila dah kaya hidung memasing tinggi setinggi tiang lampu.

3) Kawan itu bukan kereta . Bila kecemasan je pakai bila senang je naik tren .

4)Kawan itu bukan tisu . Bila gembira je putih . Bila sedih je basah.

5)Kawan itu bukan macam ragbi . Mula2 ditangkap bila dah dapat ditendang .

6) Kawan itu bukan macam pampers. Bila memerlukan disarung saje. Bila dah puas dibuang .

7)Kawan itu bukan seperti main futsal. Bila memerlukan dikejar. Bila dah dapat disepak.

8)Kawan itu bukan macam pisang goreng . Kejap ada . Bila diperlukan takde pulak.

Itulah realiti segelintir umat manusia yang bergelar melayu. Setiap perbuatan itu susah nak dijaga adap berkawan. Kurangkan sifat pentingkan diri anda supaya takde perasaan riak , sombong , hidung belang dan bertalam 2 muka. Hehe. *yang terasa itu maaflah sebab sedikit pedas kerana ubat selalunya pahit dan yang pahit itulah penawar sebenar. J hehe .


.syukri fariz

Friday, 21 February 2014

Episod : kekeringan idea ::


Assalamualaikum dan selamat petang yang panassss. Hari ini aku kekeringan idea tahap gaban. Jadi aku kongsikan kepada korang resepi ringkas bila zaman darurat.
Cara memasak meggi kari dan asam laksa *pilih antara 1 je.

Bahan-bahan ( 2 orang )

2 bungkus mee maggi perasa kari atau asam laksa sahaja!

3 ulas bawang putih(hiris nipis2)

1 biji bawang besar(hiris jugak)

1 biji kentang(potong kecil2)

Sayur2 hijau(sedikit sawi, sedikit kacang buncis, sedikit kobis atau bunga kobis)
2 biji telor.

Kicap pekat manis cap kipas udang(jenama lain tak best)

Cili sos kimball(jenama lain tak ngam dan tak best)

Secubit garam jika perlu dan sehiris limau nipis.2 liter air atau 1 jag(kurangkan jika tak suka kuah banyak)

Cara-cara :
Masukan air kedalam periuk, rebus dulu kentang sekejap bagi ia empuk dan masukan perencah megi berkenaan.

Pecahkan telor kedalam, jangan kacau, bagi telor keras dulu, kemudian baru masukan sayur2.

Biar ia menggelegak sebentar, tutup api, dan masukan mee megi, biar ia terendam sekejap macam buat megi 2 minit tu, sehingga mee kembang.

Jika dirasa kuahnya pasti rasanya tawar dan tak sedap, ini kerana disebabkan kuahnya yang banyak dan tidak padan dengan perencah yang hanya 2 peket.

Rahsianya bubuh 4 sudu cili sos kimball dan 4 sudu kicap pekat cap kipas udang dan secubit garam. Pasti akan terbit rasa yang anda tak sangka2....sodap! Sedikit perahan asam limau nipis pasti menambah perasa. Kuantiti sos dan kicap bergantung kepada banyaknya kuah, jadi agak2 lah.

Jika anda tak pasti akan rasa resepi ni dan ragu2 sila buat experimen dengan membuat megi kosong 2 minit macam biasa, guna 1/2 perencah sahaja dan try bubuh sedikit kicap dan cili sos. Rasanya lebih kurang cuma tanpa sayur dan yang lain2 jer, dan jika suka boleh la ikut seperti diatas.

Resepi ni hanya untuk megi perasa kari dan asam laksa sahaja...lain2 perasa tak sesuai..sos cili kimball dan kicap cap kipas udang sahaja kombinasi yang sesuai..

Guna yang lain aku dah try...tak best


.syukri fariz

Wednesday, 19 February 2014

Episod : Melabur dalam sihat ::


Assalamualaikum dan selamat malam` . kebelakangan ni susah betul hujan nak turun kat daerah aku. Kalau hujan pun baru 5 minit dah berhenti. Fuhh .. betul3 menduga perasaan . Aku tak berapa aktif bila hujan turun. Tapi bila tak turun hujan aku jadi tak semangat pulak sebab kepanasan melampau. Huhu. masa hujan turun sel2 otak aku secara manual menjadi lembap sedikit. So, banyak habis dengan tido. Jadi Cukup rehat . Bila dah musim kemarau ni panas sampai ke malam. Aku tau bukan aku sorang je penduduk bumi yang rasa begini kan ? *Aku dapat baca isi hati korang macam drama sinetron tv 3 la. HAHAHA.

Jadi hari ini aku akan mengarang entri berkaitan dengan cara melabur dalam gaya hidup yang sihat. Episod kali ini aku tidak hanya fokus pada wani je. Tapi kepada semua yang perasan kewujudan entri aku ni. Hehe. Aku mengarang entri berkaitan ini kerana banyak masalah yang berlaku baru2 ni dan yang paling aku risaukan ialah kesihatan si wani ni. Sebab keluarga aku semua sihat je. Dia pulak ada masalah kesihatan sikit. Paling aku risau bila dia tu kena demam ke selsema . macam hilang semua perasaan dia kat aku ni. Tapi rupenya dia ada masalah lain.


1)Pilih makanan rendah lemak dan minyak .kerana boleh meningkatkan paras kolestrol .

2)Pilih makanan dan minuman kurang manis. Keranan boleh kena diabetes. Jadi kalau ada pencuci mulut tu ganti la dengan buah-buahan. Minum air kosong supaya paras gula dalam darah tak tinggi. *sekurang2 nya kurang ayat manis dari si mulut buaya.

3)Pilih makanan kurang masin. Kerana boleh menyebabkan darah tinggi. Walaupun sedia maklum air liur mampu menaikkan darah seseorang , korang kena tau garam tu pembunuh dalam senyap. Jangan tambah terlalu banyak garam ke dalam masakan. Kalau makanan tu sudah mempunyai garam yang cukup jangan ditambah lagi. Terlebih letak , jangka hayat pun semakin cepat .

4)Pilih buah-buahan dan sayuran. Kalau jenis aku ni memang susah nak makan makanan berwarna hijau sebab tak sedap. Tapi bila my mom masak memang aku makan. Sebab beliau masak sedap. Haha. Wani kau belajar memasak yeee. Kalau tak sedap hang makan sorang. Jimat .Lupe nak beritahu yang buah-buahan ni boleh membekalkan banyak sumber vitamin, mineral dan mampu mengurangkan risiko penyakit tertentu . Tapi penyakit gatal tu hanya penampar mampu mengubatinya.

5)Pilih makanan yang berserat tinggi. Kerana mampu melindungi daripada penyakit kecik2 macam pening . seperti sayuran dan buahan , dengan tambahan makanan berserat tinggi seperti nestum , oat , snek koko-crunch ,honey star , milo bagai tu semua mempunyai serat yang tertentu. So, sedikit sebanyak penyakit malas korang tu terpadam secara senyap.

6)Jauhi sesiapa yang menghisap rokok , shisha ataupun yang sedang membakar sampah . Tubuh anda pasti akan menghargainya J

Jadi itulah sedikit sebanyak pendapat yang aku mampu karangkan dalam masa 30 minit ni. Kalau ada yang nak tambah tu sila komen. Kalau2 aku terbaca ke kemudian aku terasa hati aku akan ikut pendapat kalian pulak. :D hehe. *kepada wani kau tu dengar nasihat aku yeee <!!!>


syukri fariz

Sunday, 16 February 2014

Episod : Hampir setahun :


Assalamualaikum dan selamat sejahtera . Bersyukur kepada ALLAH kerana masih sudi memberi ruang untuk aku dan kawan2 meneruskan kehidupan walaupun berliku2 sebagaimana yang telah engkau berikan. Huhu . hari ini dapat pelepasan awal balik dari tempat kerja. Walaupun hanya diberi tempoh singkat 2 jam untuk balik awal , rasanya tak cukup kod sebab urusan aku ni macam 2 hari.

Hari ini cerah dan panas sepanjang hari. Bila difikir balik bila la hari terakhir hujan kat sini. Bukan pokok je layu tapi dengan aku sekali layu dek air dalam badan ni disejat sikit2. Tak heran la kalau siapa jumpe aku kat luar aku kelihatan lebih “hensem” . Berape gelen air dah aku telan tapi kepanasan dibawah bumbung masih jelas terasa. Huhu. Berkenaan urusan balik awal itu ialah kerana nak beli hadiah hari kelahiran sahabat. Genap hari ini dia 21. Kenal pun dah lama kalau tak menghargai segala pengorbanan tu susah la nak jaga kawan baru pulak kan ? J

Kebetulan jugak pada hari ini sebenarnya hari ulang bulan antara aku dan wani yang ke 11 . Dah nak setahun rupenya. Rasa macam baru semalam je add fb dia pastu melamar. Haha. Oke sekarang ini aku dalam proses nak mengenali keluarga dia dan kumpul duit dulu . Bukan sebab taknak ikut sunnah bagai. Tapi disebabkan zaman ni semua kena bayar termasuk insurans motor, kereta . Dengan pinjaman pendidikan yang baru setel 1 k rasa macam jauh lagi perjalanan. Tapi insyaallah lepas konvo je aku nak serbu hospital2 seluruh johor. Huhu. Takan baru kahwin dah diambang muflis pulak. sekurang2 nya ada pendapatan tetap dulu. Gaji sekarang ni pun macam tak memadai .


Dengan kehidupan aku yang sekarang ini penuh cabaran , aku sentiasa berdoa yang aku mampu menghadapi segala rintangan dengan penuh kacak dan kreatif. Menjaga keluarga , kawan dan teman wanita ni tak susah Cuma perlukan pembahagian masa . kejujuran tu paling penting. Kalau menipu mungkin masa depan bukan sebakul je kita kena balik tapi selori kita ditimpa.  Akhir sekali thanks kat korang yang sudi singgah blog krik aku ni. Hehe. Banyak2 terima kasih J

syukri fariz

Wednesday, 12 February 2014

Episod : Shopping


Assalamualaikum dan selamat petang ~ huhu . bertemu kembali ke blog yang dah lama tak update ni. Sibuk lepas tahun baru cina ni , Sampai peluh pun belum habis kering dah kena kerja lagi. Kekeringan idea dengan kesibukan kerja ni memang menjadi masalah bagi manusia biasa macam aku ni. Walaupun aktiviti senang camner pun tetap akan menjadi lama . *gara2 melepaskan batuk di dalam lif.

Tapi bila dah dapat arahan dari ratu , camner pun tetap akan dihormati dan disegani segala titahnya. Tulah specialnya ratu itu. Antara aktiviti yang selalu dititik beratkan dan selalu menitik2 peluh aku ialah BERSHOPPING . Perkataan yang senang disebut tapi bertindak menggunakan tenaga harimau .

1)Perempuan berkemampuan untuk berjalan tanpa henti dari tingkat bawah ke atas tanpa melalui lif mahupun tangga bergerak . motif ? untuk meluaskan pandangan 360^.

2)Perempuan bila tengok baju mula membayangkan dirinya memakai pakaian itu. Tapi sebelum pakai pun dah berhabis puji. Bila test kat fitting room je hampeh rupenya tak muat akibat lemak berlebihan di kawasan pusat.

3)Perempuan berkemampuan memasuki kedai yang dah masuk mula2 dan keluar berulang kali semata2 nak buat perbandingan harga dan kesesuaian bentuk badan.

4)Perempuan pantang Nampak perkataan SALE. Bagi mereka perkataan tu melambangkan kepuasan berbelanja. Huhu. masa2 camni lah lelaki mula menyorok disebalik tiang dan kerusi.

5)Perempuan kadang2 membeli baju jenis kecik konon2 berniat motivasikan diri untuk menguruskan badan. Namun bila sampai dirumah terus disimpan didalam laci aras bawah dan tidak disentuh lagi.

6)Perempuan kadang2 keliru perkataan berjogging dan bershopping. Bagi mereka kedua2 aktiviti itu memang dilakukan didalam pasaraya .

APA2 hal LIVERPOOL aku menang 5-1 kat ANFIELD J













syukri fariz

Tuesday, 4 February 2014

Episod : Kentut ::


Ehem3 assalamualaikum dan tumpang lalu ya kawan2 seblogger . anggap je la blog aku ni iklan sementara korang berblog walking . hehe. 3 hari ini aku member laluan dulu email2 yang kawan2 aku hantar dan laluan kepada English Premier League berlangsung. *tapi hampeh sebab Liverpool seri pulak. merencatkan sikit opening untuk entri kali ini. Tapi insyaallah tak mengecewakan para pembaca ! sip3 sikit ! haha.

Tajuk entri kali ini bukan diada-adakan ataupun direka oleh orang yang fames. Tapi idea yang datang sendiri kod . situasi dan jalan cerita pun berdasarkan alam nyata. Tak berkaitan langsung dengan yang dah kembali ke alam kekal . huhu .

Pada meeting hari PIBG sekolah tutuutututuutut , dipengurusikan oleh pengetua azhar secara tiba2 terdengar letupan kecil dan disudahi dengan aroma yang kurang memikat hati dan pastinya membuat suasana yang bagaikan pasar malam itu tiba2 menjadi sunyi seperti tanah perkuburan . *walaupun sekolah bersebelahan tanah perkuburan. Maka dengan itu ramai para cikgu membuat andaian bagaikan Conan Edogawa dalam kartun Detektif Conan dengan mencari punca letupan kecik itu. Tapi sambil2 itu hanya komen2 yang mampu dirakam pada situasi tersebut .


Guru Muzik –  Wahhh , bunyi nadanya terletak pada chord c major.

Guru Math- Hmmmm, sesuatu yang tidak boleh didarab mahupun dibahagi namun baunya boleh dibahagi3 .

Guru Biologi-  Begitulah cara makhluk hidup meneruskan hidupnya .

Guru Fizik-  Itulah  sebenarnya inner power , tenaga yang digunakan sedikit sahaja. Namun hasilnya luar biasa.

Guru Agama-  Ini la salah satu penyebab batalnya wuduk.

Guru Sejarah-  Salah satu penyebab berlakunya perang mulut pada hari ini.

Guru Kauseling-  Perilaku ini tidak selari dengan Perilaku manusia yang bertamadun.

Guru Geografi-  Kedudukannya begitu strategik mengikut arah mata angin.

Guru Bahasa –  Perkataannya boleh ditulis namun sukar diungkapkan melalui kata2 ..

Pengetua-sememangnya saya yang kentut . betulkah kesannya begitu besar ? kih kih kih.


syukri fariz

Wednesday, 29 January 2014

Episod : Entri nasihat ::


Assalamualaikum dan selamat pagi. Huhu. cuti 2 hari yang akan aku nikmati dengan penuh jayanya kini tinggal sehari je. Semalam penuh dengan tido je. Rehat sepanjang hari. So, hari ini kena penuhkan dengan berjalan pulak.

Semalam agak sepi sebenarnya. Selain dari urusan cukai jalan motor yang dah meninggal dunia sejak isnin lepas aku alami pening kepala tahap tak kritikal. Urusan kat JPJ tu tak sampai 1 minit kod. Tunggu turn dekat 1 jam . Fuhhh ! no 1030 . Bila duduk no baru nak masuk 1009 . berjanggut jugak tunggu kat sana. Nasib baik la dah siap dapat balik rumah terus. Tengah hari takde la jem sangat Bandar ni . Lepas tu bantai tido 5 jam . fuhh. Memang seronok la. Bangun je awek mesej pulak. Baru aku setelkan solat pulak. petang tido lagi sebab pening kepala. Kalau ikut plan nak karang blog sambil blog walking rumah kawan2 alam maya ni. Tapi Nampak gayanya tertangguh lagi. Huhu. hari ini aku karang untuk mengingatkan kembali urusan yang perlu kita tempuhi . hehe.

Memandangkan esok jumaat. So , entri untuk esok Hari Jumaat ialah brother2 before end of world.

1)Fardu ain nya kosong .

2)Hidupnya lebih barat melebihi orang barat.

3)Sibuk mengumpul harta dari tambah ibadah.

4)Menghidupkan budaya tak sihat.

5)Disko dan pesta sebagai tempat hiburan.

6)Artis didewakan.

7)Berlagak orang muda bagi yang tua dan yang muda semakin hilang maruah .

8)Hidup bermotifkan Harta.

9)Menipu untuk hidup.

10)Rasuah , riba , derhaka , langgar janji , dan syiah .

Kesimpulannya menjaga saudara tu merupakan tanggungjawab . Menasihati selagi mampu. Dunia tak mengajar orang jaga diri sendiri. Bersama2 menegakkan tiang ibadah untuk kesejahteraan umat J .

syukri fariz

Thursday, 23 January 2014

Episod : kaya


Assalamualaikum dan selamat petang ! whoaaaa, lama tak main blogwalking bagai. Hehe. Sori ya tiket flight ke Malaysia takde lak. So , terkandas den kat bumi korea tu. Lalalala. Sebenarnya aku penat sikit buat keje berover time ni. Kumpul duit nak beli banglo 3 tingkat , kereta swift , menara berkembar  , kapal terbang A380 , iphone 5 , hantar orang penting ke haji dan macam2 lagilahhh. Semestinya selepas menjadikan seseorang itu sah. Hehe.Setelah keluar dari gua merujuk sebab tak update blog sebenarnya kekadang aku stalk jugak blog korang . Cuma internet ini je yang menghalang komen tu dari timbul kat sana. Tekan3 tetap keluar putih jee.

Oke aku nak beritahu kenapa entri tentang KAYA ini ditampalkan dan disebatikan di blog oren ini. Setelah aku mendengar lagu “kalau aku kayooo” dendangan Awi Rafali . secara manualnya aku berfikir indahnya kalau aku yang menjadi seperti orang yang didendangkan itu. Hehe. So, boleh belanja kawan2 kahwin ke makan time tengok bola ke . kan ? hehe tapi konsep dalam ISLAM tu menunjukkan yang orang kaya ni kewajipan dan tanggungjawap dia kepada masyarakat itu lebih banyak dari orang yang sederhana . Tak percaya ? check this out !

1)Bersyukur dengan segala kemewahan dan kesenangan yang diberi oleh ALLAH.

2)Melibatkan diri kepada aktiviti kebajikan dan keharmonian demi islam dan bukan kerana untuk mengumpul harta dan nama.

3)Rajin dan banyak melakukan aktiviti bersifat dakwah dan jihad ke jalan ALLAH . membina sekolah agama dan pusat2 ibadah .

4)Bersifat merendah diri kerana orang akan memuji hasil usaha si penderma .

5)Wajib menunaikan zakat harta apabila cukup hisab dan sampal haulnya iaitu setiap setahun sekali sebanyak 2.5% .

6)Menunaikan tanggungjawab daripada kekayaan untuk keperluan semasa . seperti :

-Jika Negara diserang musuh , wajib mereka menggunakan duit untuk membeli senjata keperluan dan mengupah tentera jiran. Lebih2 lagi apabila diminta oleh kerajaan.

-Negara menghadapi masalah kemelesetan ekonomi.
-Jika Negara tak mampu nak menyelesaikan @ tak mampu membuat sesuatu perkara kepada kepentingan umum.

Sumber :Majalah IMAN bil:23

Itulah sedikit sebanyak kekayaan yang kita peroleh dan digunakan ke jalan yang benar :D . jadi kalau nak kaya tapi taknak berjihad ada caranya iaitu Cuma sapukan kaya ke roti kemudian ngapppp . nyum3 >.<”
syukri fariz

Thursday, 16 January 2014

Sampai MASAnya ::


Assalamualaikum dan salam hari khamis . Permulaan hari dimulakan dengan takziah dahulu kepada blogger ain hensem yang kehilangan insan tersayang yang telah kembali menemui ALLAH . al-fatihah ..

Hari ini weh hari ni dah masuk bulan ke 1oooooooooo ~~ sepuluh tahu ? perhubungan yang menjangkau tahun ke 4 dan percintaan dah masuk ke bulan ke 1o . ini bermakna lagi 2 bulan je dah genap 1 tahun. Huhu . dah boleh catat dalam rekod peribadi ni. Hehe. Banyak kisah dah dikongsi bersama . Pahit ,manis masam pahit ,tawar ,sederhana dan pelbagai lagi tu dah cukup mewarnakan kisah kami berdua yang dah macam rim dan tayar . Biar ku ungkap cinta itu begitu besar , biarkan itu menjadi rasa indah yang ku miliki . Cinta tak sepantasnya ku biarkan sahaja , biar ku ucapkan segala perasaan kepadamu ,yang ku cinta padamu selama ini . Ku tak akan membuatmu terluka walaupun kekadang terbuat tapi kerana begitu menyayangimu dan ku ingin menjagamu sebaik yang mungkin.

Tapi permulaan hari iaitu 12.01 tengah malam aku berada di bazar karat pulak. kesimpulannya terlepas 1 wish menandakan dia exited meraikan hari ini. Huhu. aku harap wish yang dikarang kepada dia melalui sms tu dia faham. Sambil menulis sambil makan tu adalah kebolehan tersembunyi aku yang dah lama disorokkan dari pihak keluarga. Kalau ada sayur tu memang tumpuan terganggu la koddd. Aku tak suka sayur yang kelihatan. Kalau MCD tu dilindungi bersama daging tu takpe.

Apa yang aku pelajari untuk memahami dia genap bulan ke 1o ialah ::

1)Perempuan itu sensitif kalau perbuatan lelaki itu pelik.

2)Perempuan meluahkan perasaan pada objek seperti teddy bear.

3)Perempuan berupaya melakukan banyak kerja dalam 1 masa.

4)Perempuan suka benda yang rumit asalkan dia Nampak hensem.

5)Perempuan ni macam bluetooh .

6) Perempuan suka membebel tapi tak suka dibebel.

syukri fariz