Followers

Saturday, 20 July 2013

Resepi kuih raya ::


Cara-cara membuat biskut Almond London..


Bahan-bahan :
1) mentega (200 gm )
2) gula icing (1/2 cawan )
3) telur kuning (1 biji)
4) serbuk almond (1/2 cawan )
5) tepung kek (self raising flour) (3 cawan )
6) kacang almond dipanggang (secukupnya)
7) almond nibs (secukupnya)
8) coklat masakan (secukupnya)

Cara memasak :
1) Pukul mentega dan gula. Masukkan juga telur kuning sedikit demi sedikit. Pukul sehingga lembut dan sebati.
2) Kemudian Masukkan tepung kek dan serbuk almond.
3) Uli sehingga sebati dan lembut. Jika ia tidak melekat di tangan, bermakna ia telah siap diuli.
4) Seterusnya Bentukkan doh menjadi bulat dan masukkan kacang sebiji almond yang telah di panggang.
5) Bakar pada suhu 160 darjah celcius, selama 20 minit atau sehingga masak.
6) Apabila siap dibakar, biarkan biskut sejuk
sebentar.
7) Sementara itu, cairkan coklat masakan dengan teknik double boiler. Celupkan biskut dan masukkan ke dalam bekas paper cup.
8) Kalau biskut anda tak jadi, anda letakkan adunan dalam sinki, dan cari kunci kereta.
9) Start enjin kereta anda, dan menujulah anda ke kedai-kedai berdekatan yang jual Almond London.
syukri fariz

70 comments:

  1. wah..! semangat nak buat biskut ni.. tak lama lagi nk raya pulak :D

    ReplyDelete
  2. terliur rasa nak buat,tapi tak reti

    ReplyDelete
  3. steps o 8 n 9 terbaik :p suka y tu..hahahahah :Z

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, tahniah sebab baca sampai habis :D

      Delete
  4. Replies
    1. hehe, sedap kan. try la ikut sampai habis step ni kak :D

      Delete
  5. hahaha!!.. last sekali memang tak boleh blah.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, tahniah mama baca sampai habis :D

      Delete
  6. memang sah tak menjadi ni.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut dalam buku menjadi la kak, kalau ikut syuk memang beli kat kedai je. :D

      Delete
    2. akak pun selalu beli je sebab tak reti nak buat (padahal malas nak buat).. hihi.. :D

      Delete
    3. hehe, akak kena rajin sikit lagi ni. :D

      Delete
  7. Syuk kena belajar le masak memasak ni, yalah.. penuhkan ilmu didada, senang bini kat umah bila dah kawin nnt, sekurang2nya kalu isteri tak berapa pandai ke dapur, syuk ader, leh 'cover', idok le asik makan kt kedai jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. syuk nak menguji bakal siteri tu pandai memasak ke tidak.
      kalau tidak kurang la hantaran :D

      Delete
  8. ahhaahah!!!!xaku dah x rajin nak bwat biskot neh...mase dah x der...huhuhuhhh!!!!selalu beli jer senang...hakhakahk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, beli kat kedai je bro. baru berape ringgit. :D

      Delete
  9. cik akak tak pandang almond london lah dik...hihi...
    manis sangat....adik buat biskut juga ke..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde la kak , syuk cuma nak kongsi cara pembuatannya je. hehe

      Delete
    2. takpe..kalau pandai buat lagi bagus kan...hihi...

      Delete
    3. hehe, tau takpe kak. bisnes kuih raya boleh sampai ribuan jugak :)

      Delete
  10. hahaha~ bule pula 2 langkah terakhir camtu ya hahaha~~~ krole pon baru belajar buat biskut almond london ni ngan wife...syukur dah reti sikit2...amaciam? nak try tak hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, bro krole baca sampai habis ke ? tahniah !
      belajar la dengan wife tu . sikit2 lama2 jadi gunung :D

      Delete
  11. tak pernah buat almond sndiri..takut tak menjadi..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe , akak try la buat dulu ikut step2 yang syuk beri. insyaallah akak akan dapat makan kuih yang sedap !

      Delete
    2. bukan tak nak ikut..tapi takut nak tempoh sesi yang ke.8 dan ke.9 tu..ahahaha
      tak boleh terima hakikat..

      Delete
    3. hahaha, takde cabaran la kak kalau tak mencuba dahulu kan ? :D

      Delete
  12. owh patutlah masuk je sini dah bau wangi...syuk tengah buat almond london rupanya he3...almond key ell ada tak he3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, syuk kongsi je. taknak try buat ke kak :D

      Delete
  13. Kakak dah salah sangka ingatkan syuk nak bagi resepi main-main, sekali baca betul-betul. Terror juga anak mak ye:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, aiseh jgn la akak puji camni. serba salah pulak.

      Delete
  14. hehehe, aiseh jgn la akak puji camni. serba salah pulak.

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. ikut step sampai habis tau bro boni. hakhakhak

      Delete
  16. wahhhhsyuk buat ker?nak sikit..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, nak tau syuk buat ke tak try baca sampai habis. :D

      Delete
  17. resepi almond london? wahhh hebakk syuk! kalah k,jaa yg pompuan ni haa.. langsung x gheti buat biskut rasa... hihi..

    p/s : k.jaa bukan cikgu syuk... baca kat sini yer.

    http://www.jaakechik.com/2013/07/akak-cikgu-ke-syuk-shusuke.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, dah tau dah kak. penjelasan yang cukup jelas :D

      Delete
  18. kuih raya feveret nie....komfem num 1 habis dulu....
    btw, klakar num 8 and 9 tu..hahaha...tapi mira nak try dulu lah, harap2 laaa jadi... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, insyaallah jadi. syuk saje je bubuh yg 8,9 tu. nak cover . :D

      Delete
  19. ade pulak macam tu ek...biskut tak jadi, trs pecut g kedai..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, bukan hari-hari. kadang2 je. :D

      Delete
  20. Ce try buat. Kompem Syuk sorang je kot yang makan nanti. Kekeke ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu susah syuk nak jawab. tapi biasanya semua orang suka. entah apa tarikan tah. hehe

      Delete
  21. syuk dah buat biskut raya ke?
    rajinnyaa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, ajar je kod. try la buat :D

      Delete
    2. Tahun mood malas terlebih....
      Xtahu lagi nak buat ke tidak biskut raya tahun ni..
      Rasa2 mcm mls..heheheh

      Delete
  22. kalau time raye, kite selalu beli je biskut raye tu. xsmpt nk buat. hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak anis rajin beli dari luar , syuk punya taman macam2 ada :D

      Delete
  23. he3..ko ajar org bt biskut rya pulak?? terbaik la =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ajar benda baik. hehe. baca sampai habis dulu bro :D

      Delete
    2. ha3..dh bca..komen ambe kt atas 2 bermksud kalau bt biarlh mnjadi..xyah pergi beli dh XD

      Delete
    3. hahha, ingtkan tak habih bace. sori fais. :)

      Delete
  24. salam..haha, senang cite bro.. beli je biskut kat kedai.. tp beli yg homemade la.. baru sdap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam , memang last2 beli kat kedai pun~

      Delete
  25. hai.. salam kenal,
    follower no.150
    done follow sini,
    jom follow teman yea yunk..=)

    http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog
    http://honeyoyeke.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. banyak nya blog. nanti aku terbang satu persatu

      Delete
  26. fuyoooo , aku pun tk pandai buat kuehh ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah, kau. lain kali jadi rajin sikit. haha.
      baca step nh sampai habis :D

      Delete
    2. haha sebab aku baca la aku tk pandai buatt, selalu aku buat jadi je hahaha, ehh lagu ost secret garden kan , hahhaha my fav <3 <3

      Delete
    3. hahaha, rajin2 la kau bukak blog aku ye. komen2 sambil2 dengar lagu. hehe

      Delete
  27. Syuk resepi sapa ni? Resepi Mama awak cilok eh hehe

    ReplyDelete
  28. Baca sambil tersenyum sedniri, terutama no 8 dan 9. Terbaiklah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe , kantoi lak , cikgu jangan try. ~ :D

      Delete
  29. akak start step yg last skali yea. jimat masa .
    pssttt..sebenarnya malas nak buat..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, tahniah akak !
      kerana baca sampai habis. syuk pun kadang2 :D

      Delete
  30. plg xbest depa letak setengah je badam tu huh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, tu kena boikot . kalau tak perangai macam tu makin membiak. :D

      Delete